Sunday, January 9, 2011

Funkcionalni trening - najbolji mogući trening za ono što vas čeka u realnom životu

Trenutno među najpopularnijim sistemima treninga u svetu tzv.funkcionalni trening tj. trening čitavog tela uz pomoć metoda i sprava koje više podsećaju na trening gladijatora.Postao je popularan u današnje vreme najviše zahvaljujuci treneru Marku Twigt-u koji je dobio zadatak da pripremi glumce i kaskadere za film "300".Treninzi su bili veoma dramatični i dinamični,vežbe su se menjale na svakom treningu a glumci su u veoma kratkom periodu uz rigoronu dijetu postigli izuzetnu formu,neki izgubili čak do 20kg.
Rekviziti koji se koriste za treninge su ruska zvona (kettlebell), medicinske lopte, gimnastičke karike, pliometrijske kutije različitih dimenzija, konopi, vijače, elastične trake, a tu je i naravno veliki repertoar vežbi koje se izvode samo sa težinom vlastitog tiela. Dakle nema nikakvih izolacijskih vežbi kao u bodybuildingu tipa biceps,triceps itd.
Trening najviše odgovara pripadnicima specijalnih jedinica ,takmičarima iz extremnih borilačkih sportova a i svima drugima kao nadopuna ili promena.Pravi funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja jer se radi na svim bitnim faktorima; snazi, kondiciji, eksplozivnosti, brzini i izdržljivosti. Moglo bi se reći da je iz svih sportova uzeto ono najučinkovitije te složeno u jedan veoma raznolik koncept!
Kod svih vežbi bit je da radi što više mišića istovremeno, a velika većina vježbi najviše pogađa trbuh i donji deo leđa, što su kod većine najslabije karike. Ako se tome dodaju i minimalni odmori između vežbi, dobijamo vrlo moćno oruđe za sagorevanje masti i izgradnju mišića! Upravo zbog te kombinacije vežbi koje aktiviraju sve mišiće u telu te minimalnih odmora, ovakav način treniranja je vrlo iscrpljujući, fizički i psihički.
Iako celi trening retko kada traje duže od 30-tak minuta, to je i više nego dovoljno vremena da se potroše zalihe snage jer ovakva metoda iscrpljuje sve energetske izvore.

Pa koje su prednosti ovakvog treninga?
  1. Povećanje svih energetskih sistema
  2. Poboljšanje kompozicije tela
  3. Povećanje mišićne mase i snage
  4. Povećanje radnog kapaciteta vežbanja
  5. Raznolikost trening programa
Navešćemo i neke od vežbi koje se koriste kod funkcionalnog treninga:
  1. izbačaji, nabačaji, trzaji, njihanje sa zvonima
  2. udaranje u pod, bacanje, skakanje, sklekovi sa medicinkama
  3. zgibovi i njihanje konopa
  4. sve tehnike skakanja s vijačom
  5. sve vrste skokova na pliometrijske kutije
  6. Sve vrste zgibova,sklekova, izometrijskih držanja na karikama
  7. sve vežbe snage s težinom vlastitog tela itd.
Kod dizajniranja funkcionalnih trening programa bitno je uvrstiti što manje vežbi sa što više učinka, te se ponekad celi trening sastoji od samo dve vežbe npr: mrtvo dizanje i rameni potisak. Naizgled se čini lako, jednostavno i nedovoljno za neke ozbiljnije rezultate ali svaki iskusniji dizač tegova zna da s mrtvim dizanjem radi svaki mišić u telu osim prsa i ramena(prednja strana), te zato uz rameni potisak dobijamo vrlo jaku kombinaciju za izgradnju mišića u celom telu, a ovisno o odmoru između serija te kilaži i vrlo efikasno sagorevamo masno tkivo jer što više mišića aktivirate više masti sagorijevate.Ovakav trening ubrzava metabolizam na način da telo troši kalorije čak i u mirovanju što je izuzetna spoznaja ali i priča za drugi put.

No comments:

Post a Comment